Iz medija

Objavljeno 20. veljače, 2017.  GLAS SLAVONIJE

ŠTO JE KRONOVA BOLEST?

Dragi moji budući čitatelji, Orahovčanka sam koja trenutno živi i radi u Rijeci. Prije nekoliko godina oboljela sam od Kronove bolesti koja mi je iz temelja promijenila život. Klasična terapija nije mi mnogo pomogla. Odlučila sam uzeti stvar u svoje ruke i posvetiti se prirodnom liječenju. Našla sam se u moru informacija, što je bilo potpuno frustrirajuće. Prvi put sam se susrela s terminom "bezglutenska hrana" i tu počinje moja priča. Čitala sam, istraživala, razgovarala s ljudima i razmjenjivala iskustva.

Prirodna hrana

Kompletno sam promijenila prehranu te način života, okrećući se isključivo prirodnoj i ekološki uzgojenoj hrani te dodatcima prehrani. Potpuno sam izbacila sve vrste žitarica, šećere, kemijske aditive, mliječne proizvode i biljna ulja. Napravila sam test intolerancije koji mi je uvelike pomogao da mi se zdravstveno stanje stabilizira.

Počeci su bili strašno teški. Izišla sam iz bolnice ne znajući što sljedeće trebam učiniti. Prva faza je bila analiziranje i očajavanje, zatim je uslijedilo prihvaćanje i buđenje. Okrenula sam se oko sebe i nešto me potaknulo da izvučem onaj zadnji atom snage i krenem u borbu. Odlučila sam da ne želim vegetirati, nego živjeti duboko ispunjen život sve do svoga posljednjeg daha. Posvetila sam se sebi i svome unutarnjem miru. Shvatila sam da ovu bitku moram voditi sama i da mi tu nitko drugi ne može pomoći. Iz moga života izbacila sam sve što je toksično, što ne uključuje samo hranu i piće već ljude i odnose koji su me iscrpljivali. Crijeva označavaju emocije, koliko nešto možemo ili ne možemo probaviti. Što znači da nije stvar samo u hrani koju unosimo u sebe već je stvar u potpunoj promjeni životnog stila.

U cilju da pomognem te savjetujem i ostale koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji, otvorila sam kanal na Youtubeu "ZDRAVLJE NA TANJURU", na kojem promoviram zdravu hranu i dodatke prehrani koji su sastavni dio mojih recepata, te facebook-stranicu istog naziva i tematike. Završila sam nutricionizam te sam počela pisati kuharicu koja će sadržavati zdrave recepte prilagođene ljudima koji boluju od crijevnih bolesti, celijakije i slično, te mnoštvo savjeta, prijedloga i pozitivnih citata!

Intolerancija, alergije

U budućim kolumnama pisat ću o glutenu, pravilnoj prehrani i prirodnim dodatcima, imunitetu, intoleranciji na hranu, alergijama i raznim korisnim stvarima. Podijelit ću s vama pokoji recept, dati savjet i pričati priču iz svoje perspektive. Ovim putem pozivam vas da ako imate pitanja, kritika ili trebate savjet da mi se slobodno obratite preko moje fb stranice ili maila: tomsicblazan@gmail.com.

A do tada okrenite se pozitivnim stvarima, slušajte dobru glazbu, isprobavajte nove namirnice, uživajte u svježem zraku, zagrlite drvo, volite sebe, slušajte svoj organizam i krenite malim koracima do cilja!

Kronova bolest je kronična upala crijeva koja može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava. To je autoimuna bolest kojoj točan uzrok još nije poznat. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi života, a simptomi variraju od osobe do osobe. Najčešće su to bolovi u trbuhu, mučnina, česti proljevi praćeni sukrvicom, nadutost, lezije kože, upale očiju, problemi sa zglobovima te hemoroidi. Liječenje uključuje pravilnu prehranu, terapiju lijekovima i kirurške zahvate pri kojima se odstranjuju upaljeni dijelovi crijeva. Postoje razdoblja remisije u kojima oboljela osoba može voditi normalan život. Remisija može trajati od dva mjeseca do tri godine.

Ana Tomšić Blažan, nutricionist

Objavljeno 27. veljače, 2017.  GLAS SLAVONIJE

GLUTEN
Problem ili zabluda? 

Posljednjih se godina doista mnogo pisalo o glutenu. Bez obzira na to, mnogi ne znaju što on doista jest. Postoje studije i istraživanja koji dokazuju njegovu štetnost, no postoji i druga strana, koja to sve shvaća kao veliku glupost. Govore stari: "Prije smo jeli sve i nije nitko bio bolestan." Istina, ali isti ti stari prije pedesetak godina bili su mladi, nije bilo rafiniranih ugljikohidrata, genetski modificiranih žitarica, rafiniranih biljnih ulja, prerađevina od soje, kemijskih aditiva, umjetnih gnojiva ni GM hrane kao što je to danas.

Sijali su svoju pšenicu, uzgajali svoje životinje i pili mlijeko direktno iz kravice. Prije pedeset godina nije bilo autoimunih bolesti poput celijakije, krona, kolitisa ili multiple skleroze. Sam način života bio je drukčiji. Djeca su sama razvijala imunitet igrajući se sa životinjama i blatom te jedući razne travne poslastice, poput kiseljaka, za koji danas pola stanovništva i ne zna što je.

Pšenica je od pamtivijeka bila temelj ljudske prehrane, što se zadržalo do danas. Većina ne može zamisliti obrok bez kruha.

Što je zapravo gluten?

Gluten je ljepljivi protein u pšenici koji je zaslužan za izdašnost pekarskih proizvoda te elastičnost i "ljepljivost". Teško je probavljiv i nalazi se u pšenici i ostalim žitaricama, poput kus-kusa, pira, ječma, raži ili zobi.

Osim glutena današnja, genetski modificirana, pšenica sadržava velike količine štetnog škroba, koji enormno podiže razinu šećera u krvi.

Celijakija i alergija

Često brkamo intoleranciju i alergiju na određenu hranu. To su posve različite stvari, ali simptomi mogu biti jednaki. Alergija jest rezultat reakcije imunosnog sustava ili, laički rečeno, momentalna reakcija organizma. Intolerancija uglavnom ima veze s probavnim problemima te označava zakasnjelu reakciju na određenu hranu. Potiče upalne procese u tijelu koji vode do raznih bolesti i poremećaja. Celijakija je pak autoimuna bolest kod koje gluten oštećuje sluznicu crijeva, što onemogućava da se hranjive tvari iz namirnica adekvatno apsorbiraju.

Za alergiju i celijakiju ne postoji lijek. Dakle, tu si možemo pomoći izbacivanjem hrane koja nam smeta. Intolerancija se mijenja svakih tri do šest mjeseci. To znači, ako nam rajčica trenutno stvara probleme i odlučimo je izbjegavati sljedeća četiri tjedna, nakon toga možda više nikada nećemo imati problema s njom!

Kako znati o čemu je riječ? Danas postoje jednostavni serološki testovi te biopsija crijeva, zatim testovi intolerancije i alergije na hranu, koji se iščitavaju uglavnom iz krvi ili s pomoću posebnih uređaja. Ono što bismo prvo sami trebali učiniti jest napraviti eliminacijski test u trajanju od četiri tjedna. Test se provodi tako da se gluten potpuno izbaci te se vodi dnevnik prehrane u koji se osim hrane i pića upisuju simptomi te stanje organizma.

Bezglutenski proizvodi

Police dućana pune su bezglutenskih proizvoda. No to nije rješenje za naše probleme. Dovoljno je baciti oko na deklaraciju i znat ćete zašto. Osobno ih ne konzumiram, jer, osim što sadržavaju škrob iz kukuruza, riže ili krumpira, puni su kemijskih aditiva. Može li to onda biti zdravo? Naravno da ne!

Smisao nije tražiti nadomjesne proizvode, nego iz temelja promijeniti prehranu i bazirati se na onom što nam je svakodnevno dostupno u prirodnim okruženjima. To su meso, riba, voće, povrće, jaja, orašasti plodovi i punomasna mlijeka (za osobe koje podnose laktozu). No oprez s bezglutenskom dijetom! Potrebno je obratiti se stručnjaku koji će vam preporučiti određene dodatke prehrani što ih je potrebno uzimati kako zbog nagle promjene ne bi došlo do kolapsa organizma i prekomjernog gubitka vitamina.

Uvriježeno je mišljenje da su osobe s alergijama ili intolerancijama na određenu hranu zakinute za uživanje u desertima. E to nije istina! Dapače, naše slastice znaju biti mnogo bolje od onih komercijalnih!


Novi okusi

Pokrenite se! Obroke je potrebno planirati. Naviknite se kupovati svježe namirnice i proizvoditi vlastite namaze, paštete, kruh bez brašna, slastice, grickalice i sokove. Pružite priliku novim okusima. Možda vam nešto nepce neće prihvatiti isprve, ali to može samo značiti da jednostavno niste navikli na određene okuse.

Ana TOMŠIĆ BLAŽAN, nutricionistica

© 2017 Ana Tomšić Blažan, nutricionist  Rijeka, Hrvatska
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti